Το Ταμείο αναγνωρίζει και καταγράφει τους κινδύνους που μπορεί να επηρεάσουν την επίτευξη των σκοπών του. Οι κίνδυνοι αυτοί ενδέχεται να προέρχονται τόσο από εσωτερικούς όσο και από εξωτερικούς παράγοντες, όπως αλλαγές στο οικονομικό και νομικό περιβάλλον. Οι διαχειριστικές διαδικασίες θεσπίζονται με σύνεση, λαμβάνοντας τα κατάλληλα μέτρα για την αποτελεσματική διαχείριση των κινδύνων.
Οι λειτουργικές διαδικασίες αντιμετωπίζουν όλα τα μέλη με πνεύμα ισότητας. Δεν επιτρέπονται οι επιλεκτικές λειτουργικές διαδικασίες μεταξύ μελών που πληρούν τις ίδιες προϋποθέσεις, κάτι που θα είχε ως αποτέλεσμα το όφελος ορισμένων μελών εις βάρος άλλων. Επίσης, δεν επιτρέπεται ο αποκλεισμός προσώπων που έχουν δικαίωμα να υπαχθούν στο Ταμείο.
Οι λειτουργικές διαδικασίες είναι διαφανείς. Εντάσσονται πάντα στο πλαίσιο των νομικών ρυθμίσεων της Πολιτείας, των κανονισμών της Εποπτείας και του καταστατικού του Ταμείου. Κάθε μέλος έχει δικαίωμα ενημέρωσης για:
Η επενδυτική πολιτική καθορίζεται με βάση τον επενδυτικό κανονισμό του Ταμείου, ο οποίος ενσωματώνει τις επενδυτικές αρχές του ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου. Οι επενδύσεις των κεφαλαίων του Ταμείου επιλέγονται σύμφωνα με τις αρχές της συνετής-συντηρητικής διαχείρισης, της διασποράς και της ποιότητας των επενδυτικών επιλογών, ώστε να επιτυγχάνονται οι επενδυτικοί στόχοι του Ταμείου, με έμφαση στην ευκολία ρευστοποίησης των περιουσιακών στοιχείων που έχουν επενδυθεί. Το γενικότερο πλαίσιο διακυβέρνησης των επενδύσεων αποτελείται από ένα συνεκτικό πλαίσιο, με διακριτούς ρόλους. Συγκεκριμένα:
Αποτελεί το ανώτατο και εκτελεστικό όργανο του Ταμείου.
Διαθέτει συμβουλευτικές, μη εκτελεστικές αρμοδιότητες.
Είναι υπεύθυνος για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση της επενδυτικής στρατηγικής, σύμφωνα με τον Κανονισμό Επενδύσεων, το πλαίσιο της Δήλωσης Αρχών Επενδυτικής Πολιτικής και τις προβλέψεις της κείμενης νομοθεσίας.
Φυλάσσει τους τίτλους και διεκπεραιώνει τις συναλλαγές των επενδύσεων του ΤΕΑ.
Έχει την ευθύνη για την ανάδειξη όλων των θεμάτων που ενέχουν χρηματοοικονομικό κίνδυνο.